Oresteia

03.12.2008 19:54

 

Aischylos - Oresteia: -nejstarší dochovaná starořecká trilogie

             - jde o konflikt starobylého požadavku krevní msty a přirozené mravní normy

             - části:    • Agamemnon

                           • Oběť na hrobě

                           • Usmířené Lítice

 

1. Agamemnon: Král Agamemnon je po návratu z trojské války nejprve svou manželkou Klytaimestrou láskyplně přivítán a posléze zavražděn v lázni. Klytaimestra je k vraždě podněcována také svým milencem Aigisthem. Mstí se za to, že Ag. obětoval jejich dcerku Ifigenii, když řecké lodě potřebovaly vítr do plachet před cestou do Tróje, a za to, že si z války přivezl kořist - dceru trójského krále Priama Kassandru. Aigisthos se mstí za to, že Ag. otec vyhnal jeho otce ze země a když se vrátil, dal mu pojíst maso jeho zabitých dětí.

2. Oběť na hrobě: Z ciziny se vrací Orestes se svým přítelem Pyladem. Na hrobě otce se setkává se svou truchlící sestrou Elektrou a domluví mstu. Orestes zabije nejprve Aigistha, nad vraždou matky váhá, ale pak probodne i ji. Následně je pronásledován bohyněmi pomsty Líticemi a odchází hledat útěchu do Apollónova chrámu do Delf.

3. Usmířené Lítice: Apollón ho posílá k Pallas Athéně. Zde se koná soud nad Orestem. Výsledek je nerozhodný a Oresta zachrání Athéna, která dá svůj hlas v jeho prospěch. Orestova duše je tedy konečně očištěna a nachází klid.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode