Obsahy - romantismus

25.02.2010 16:15

 A.S. Puškin - Kapitánská dcerka 

Historická povídka, autorovo vrcholné prozaické dílo. Vzniklo na základě podrobného studia historických pramenů.

Mladý šlechtic Petr Griňov přichází jako voják do pevnosti na jihovýchodě Ruska. Zamiluje se do dcery velitele pevnosti Marji Mironovové. Náhodně se sblíží s vůdcem povstalců Jemeljanem Pugačovem. Povstalci obsadí pevnost, Pugačov však Griňova na základě známosti pustí. Petr se připojí k vládnímu vojsku. Dozví se, že Marje hrozí nebezpečí, vydá se mezi povstalce, využije kontaktů s Pugačovemn a Marju odvede do bezpečí. Je pak zatčen, obviněn ze spojenectví s Pugačovem, jehož povstáí bylo potlačeno, a odsouzen. Milost mu udělí až samotná carevna Kateřina Veliká na základě Marjiných proseb.

Povídka vyniká vykreslením charakterů postav, zachycením atmosféry doby a prostředí a také zdařilým propojením osobních a historických osudů.

 

A. S. Puškin - Piková dáma

Téma hry o lidskou duši, faustovský motiv.

Důstojník a inženýr Heřman je posedlý touhou získat tajemství tří karet, které údajně vyhrávají. Vloudí se do domu staré hraběnky a využije přitom náklonnosti stařeniny schovanky Lízy, se kterou začne milostný románek. Hraběnka při setkání s Heřmanem umírá leknutím, neboť muž jí vyhrožuje zbraní. Ve snu mu prozradí tři karty/ trojku, sedmu a eso/, které mu zajistí výhru. Heřman na ně skutečně dvakrát vyhraje. Při třetí hře se mu místo esa zjeví piková dáma jako připomínka mrtvé hraběnky. Heřman prohraje a zešílí.

V povídce se počtářsky založený Heřman stane obětí iracionality. Je váben mocí peněz, je za ně ochoten obětovat cokoliv, hraběnku je připraven i zabít. Nakonec získá, co si přál, ale ztrácí zdravý rozum, ztrácí svou duši.

Ve Faustovi je hrdina zachráněn, jeho touha se totiž netýkala jen jeho samotného. Heřman je sobec, na nikoho nemyslí, Lízu jen využil, nezajímá ho, chce svůj prospěch, a tak se sám stane obětí.

 

 

M. J. Lermontov - Démon

Lyr. - epická povídka s biblickým a apokryfním motivem. Démon je padlý anděl, zavržený Bohem. Je odsouzen k životu bez lásky a bez štěstí.

Zamiluje se do gruzínské princezny Tamary a zabije jejího ženicha. Tamara před ním prchá do kláštera, kde chce najít klid. Démon ji najde, slibuje jí lásku, chce se změnit. Políbí Tamaru. Ta však za polibek anděla  zla zaplatí životem, zemře. Je vyzdvižena do nebe. Démon bloudí dál vesmírem jako zoufalá bytost.

Démon je zlý, ale touží po nápravě. Bouří se proti svému předurčení a pro lásku chce udělat cokoliv. Přitom ubližuje okolí, byť nechtěně. Symbolizuje svár rozumu a citu. Je napsán na základě staré gruzínské pověsti.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode